Exfoliëren ♥ Wat is het en waar is het goed voor?

Exfoliëren ♥ Wat is het en waar is het goed voor?

Het afgelopen jaar heb ik zoveel gehoord en gelezen over exfoliëren daarom vond ik het tijd om hier een artikel over te schrijven. Want wat is het nou precies en waar is het goed voor?

Wat is Exfoliëren?
Exfoliëren  is een natuurlijk proces waarbij je lichaam oude, beschadigde en vervuilde huidcellen afstoot en deze vervangt door verse, jonge cellen. Hoe ouder je wordt hoe meer moeite je huid  heeft met het kwijtraken van dode huidcellen. Het gebruiken van een exfoliant helpt om het natuurlijke proces weer in balans te brengen.

Waarom is het goed om te exfoliëren?
Doordat een exfoliant de dode huidcellen verwijdert ziet je huid er weer mooi en stralend uit.. Maar afhankelijk van de toegepaste concentratie doet een exfoliant nog meer:

  • Het kan zorgen voor collageenproductie
  • Het kan pigmentvlekken verminderen
  • Het voorkomt verstoppingen van de talgklieren: puistjes krijgen zo minder kans
  • Het houdt vocht vast
  • En volgens de wetenschappelijke literatuur kan glycolzuur (mits gebruikt in combinatie met een zonnebrandcreme) de kans op het krijgen van huidkanker verminderen.

Maar wat is nou het verschil tussen scrubben en exfoliëren?
Bij exfoliëren verwijder je ook net als bij de scrubben de bovenste dode huidcelen, maar het verschil met scrubben is dat er geen schurende deeltjes worden gebruikt, maar fruitzuren.

Laat ik maar eerlijk zijn en toegeven dat ik echt bijna nooit exfolieer. Ik ben op dit moment meer van het scrubben. Ergens had ik gelezen dat het pas vanaf je 25e  belangrijk is om te exfoliëren, maar ik ga het nu toch wat vaker ga doen in plaats twee keer in het jaar. Je kan beter te vroeg beginnen dan te laat toch?

Belangrijk! Bij zowel scrubben als exfoliëren worden de bovenste dode huidcellen verwijderd, waardoor je huid minder goed beschermt is tegen UV-stralen. Gebruik daarom dagelijks een dagcrème waarin zonnebescherming in is verwerkt, minimaal 15 SPF!

 

Bronnen;
http://www.ladicha.nl/shop/exfolieren.php
https://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/uiterlijk/exfoliant-de-onbekende-mooimaker-van-de-huid/
http://momshealth.nl/scrubben-of-exfolieren-wat-is-het-verschil/

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.